5 tips voor hygiënisch gebruik van mobiele devices

Handen schoon? Vergeet uw mobiele apparaten niet!

We zijn ons er momenteel enorm van bewust dat handen wassen essentieel is en doen dit dan ook veel vaker dan voorheen. Maar wat we vaak vergeten is dat we onze mobiele devices, zoals smartphones en tablets, ook constant in onze handen hebben! Het gebruik van tablets en smartphones onder werktijd komt steeds vaker voor, onder andere in de schoonmaak en in de zorg. Of het nu een smartphone of draagbaar telefoontoestel is om bereikbaar te zijn op de werkvloer, of een tablet met een mobiele applicatie die u nodig heeft voor uw werk. Mobiele apparaten zijn echter een bron van micro-organismen en virussen die, net als een ongewassen hand, schadelijk kunnen zijn voor uw patiënten, cliënten en medewerkers. Na het handen wassen meteen weer die (vieze) smartphone in de handen pakken maakt het handen wassen al snel zinloos. Toch zijn er maar weinig organisaties die naast een protocol voor handhygiëne ook hebben nagedacht over richtlijnen voor hygiënisch gebruik van mobiele devices!

 
 
Schoonmaker met smartphone
 

Tips voor hygiënisch gebruik van mobiele apparaten

De belangrijkste tip voor het gebruik van mobiele devices op de werkvloer: ga erover in gesprek binnen uw organisatie en maak hier duidelijke afspraken over. Veel mensen zijn zich niet eens bewust van de hygiënerisico’s die een smartphone of tablet kan veroorzaken, bewustwording is dus een belangrijk onderdeel van het gesprek. Maak vooral ook duidelijke afspraken over wanneer het gebruik van mobiele devices op de werkvloer nodig is. Wanneer moet iets telefonisch besproken worden, en wanneer moet u de telefoon per se direct opnemen, ongeacht de situatie waarin u zich bevindt? Er zijn geen officiële regels rondom het gebruik van mobiele devices, maar we hebben enkele tips:

  1. Neem uit voorzorg liever geen mobiele apparaten mee als u een verdachte of besmette patiëntenkamer of ruimte betreedt, zo voorkomt u dat u deze aanraakt zonder dat u hier erg in heeft (uit automatisme).
  2. Raak uw mobiele devices alleen aan met schone handen. Doe handschoenen uit voordat u bijvoorbeeld de draagbare telefoon opneemt, de handschoenen kunnen mogelijk besmet zijn.
  3. Heeft u een toestel toch aangeraakt met “vuile” handen, bijvoorbeeld omdat u tijdens het schoonmaken van een patiëntenkamer een dringend telefoontje ontving, reinig het toestel dan en was daarna uw handen.
  4. Stop een telefoon of smartphone niet terug in uw zak voordat u deze heeft schoongemaakt, zo voorkomt u besmetting van uw kleding die u vervolgens de hele dag met u meedraagt.
  5. Maak mobiele apparaten minstens aan het eind van elke werkdag grondig schoon.
5 tips van Alpheios

Hoe houd ik mijn smartphone en tablet schoon?

Mooi dat smartphones en tablets schoongemaakt moeten worden, maar dat kan natuurlijk niet zomaar met water en een sopje. Een optie is om uw mobiele devices in een plastic beschermhoes te steken. Zo wordt het toestel zelf niet vies en hoeft enkel het beschermhoesje gereinigd te worden. Een andere optie is een vooraf geïmpregneerde doek. Er zijn verschillende doekjes op de markt die speciaal zijn ontwikkeld voor het schoonmaken van smartphones en tablets, zoals de Wet&Dry wipes die ook nog voorzien zijn van een handig droog doekje waar u het scherm mee kunt oppoetsen. Het gebruik van telkens hetzelfde soort doekje kan er voor zorgen dat de “poriën” van het touchscreen verstopt raken waardoor het scherm minder goed reageert. Regelmatig wisselen tussen doekjes met verschillende samenstellingen kan dit probleem voorkomen. Een klamvochtige microvezeldoek is ook prima voor het reinigen van uw toestellen, let er dan goed op dat de doek echt niet te nat is om schade aan het apparaat te voorkomen.

Advies nodig?

Wilt u meer weten over hygiëne en infectiepreventie of heeft u hulp of advies nodig ? Onze specialisten komen graag met u in contact!

Contact opnemen