Klantverhaal: Burgerlijk ziekenhuis Marie Curie in Lodelinsart – ISPPC

Menselijkheid voorop

Wanneer je het kantoor van Angela Zannini – schoonmaakverantwoordelijke in het burgerlijk ziekenhuis Marie Curie – binnenstapt, voel je al snel dat dit de plek is waar alles zich afspeelt. Het voortdurende en ordelijke komen en gaan van het schoonmaakpersoneel en het enthousiasme van de verantwoordelijken en hun teams tonen aan dat de samenwerking met Alpheios haar vruchten afwerpt.

En toeval is dat niet. Wanneer Angela vertelt over haar ontmoeting met Delphine Roland, business consultant bij Alpheios, neemt ze zonder enige aarzeling het woord ‘steun’ in de mond. Sinds de invoering van de nieuwe procedures toen het ziekenhuis in 2014 naar een nieuwe plek verhuisde en tot vandaag heeft het hele team elke dag kunnen rekenen op de steun van Delphine. Voor het beheer van de taken, de optimalisatie van het werk en natuurlijk het welzijn van de medewerkers, door middel van waardevolle opleidingen op maat.

Gewerkt aan:
Opleidingen op maat
Implementatie schoonmaakinfrastructuur op nieuwe locatie

Thema's:
Vitaliteit en efficiency

vijf vrouwen in overleg
Goede communicatie bevordert de productiviteit

Samen vooruit dankzij opleidingen op maat

Terwijl Angela trainingen kreeg over teammanagement, probleemoplossing en taakoptimalisatie, konden haar collega’s een opleiding op maat volgen die hun werkomstandigheden ten goede kwam. De basisprincipes van schoonmaken werden doorlopen, de hygiënemaatregelen nog eens toegelicht ... Er werd bovendien uitgelegd hoe ze beter kunnen communiceren met hun teams, wat de groep nog dichter bij elkaar heeft gebracht.

"Het zijn opleidingen die we graag volgen", zegt Martine Janssens, een van de twaalf verantwoordelijken in Marie Curie. “Dankzij de cursussen kunnen we evolueren en blijven we op de hoogte van nieuwe technieken. Meer nog, tijdens de opleidingen in het teken van communicatie leren we ons op de juiste manier te gedragen tegenover een medewerker." Door de juiste woorden te vinden om informatie over te brengen of door gepast te reageren op een specifieke situatie, wordt de band tussen de verantwoordelijken en de medewerkers sterker. Dat bevordert de productiviteit op de werkplek.

“Zo word je ook zelfstandiger. Als er bijvoorbeeld een conflict of een probleem opduikt, dan kijken we even naar de acht geheugensteuntjes op de muur. Zo krijgen we ook wat meer tijd om optimaal te communiceren in die situatie.” Doordat iedereen dezelfde basis heeft, of het nu gaat om opleiding, communicatie of zelfs het werk opvolgen, spreekt iedereen dezelfde taal. Het is de enige manier om doeltreffend vooruitgang te boeken.

drie vrouwen zittend in overleg met papieren
drie vrouwen zittend in overleg met laptop
Een grote verhuizing vergt goede voorbereidingen

Dankzij een uitgekiende voorbereiding van het oude ziekenhuis naar Marie Curie

Alpheios heeft ook heel wat voorbereidingen getroffen, zodat de verhuizing van het team naar de nieuwe locatie in 2014 vlot zou verlopen. Het team kwam namelijk terecht in een nieuw pand dat groter was dan het oude ziekenhuis. De rol van Alpheios bestond erin om Angela te begeleiden en te ondersteunen, om ervoor te zorgen dat alles op rolletjes zou lopen. Het aantal vereiste medewerkers berekenen, fulltime en parttime functies toewijzen, de werklast voor elke functie bepalen, een passend opleidingsprogramma opstellen ... Alles werd tot in de puntjes gepland, zodat alle medewerkers er klaar voor zouden zijn zodra ze in het nieuwe Marie Curie-ziekenhuis aankwamen. Alpheios heeft alle expertise in huis om dergelijke opdrachten tot een goed einde te brengen.

Er is sprake van professionele betrokkenheid

Altijd paraat voor klanten, met een glimlach

Het Alpheios-team werkt graag samen met het burgerlijk ziekenhuis Marie Curie (en zij met Alpheios), omdat er een soort professionele betrokkenheid is ontstaan. Iedereen boekt beetje bij beetje en samen vooruitgang om waar nodig de vereiste aanpassingen te doen. Wanneer het werk voor alle betrokkenen op een goede manier wordt geleid, heeft dat een positief effect op de sfeer en de motivatie van de ziekenhuisteams.

"Delphine is altijd heel positief en dat motiveert ons elke dag opnieuw. Sinds het begin van het avontuur met Alpheios is ons werk veranderd, in positieve zin! En dat heeft gunstige gevolgen voor mijn werk en dat van mijn teams”, legt Angela met de glimlach uit.

De filosofie van Alpheios is gebaseerd op een onveranderlijke driehoek. Aan de ene zijde heb je het geproduceerde materiaal, de tweede zijde staat voor het aspect ‘organisatie’ en als derde zijn er de mensen. Zonder menselijkheid zou dit niet werken. Het is ook een van de redenen waarom de opdracht bij Marie Curie zo goed geslaagd is. Iedereen blijft nederig en profiteert van de hulp van het Alpheios-team. En omgekeerd.

vier vrouwen zittend op een bank
twee vrouwen in overleg

Als afsluiter: mooie woorden van Delphine

“Toen ik op een dag onze samenwerking kwam evalueren, stond ik versteld: Angela had nog alle rapporten en informatie die ik had gegeven. Alles werd zorgvuldig bijgehouden in een notitieboekje dat ze nog steeds gebruiken. Dit maakt de menselijke dimensie van ons vak voelbaarder.”

Wil jij ook een vitaal schoonmaakteam dat zichzelf kan ontwikkelen?

Neem dan contact met ons op. Wie weet is dit de start van een mooie nieuwe samenwerking!

vijf vrouwen in overleg