Klantverhaal: Zeepreventorium

Het Zeepreventorium en Alpheios brengen samen de basis weer op orde

Een schone omgeving is een must in de medische wereld. Daarom zorgen de schoonmaakmedewerkers van het Zeepreventorium ervoor dat iedere ruimte met veel zorg wordt schoongemaakt. Een gestructureerde basis met duidelijke taken is hierin erg belangrijk. Daar zorgt het Zeepreventorium voor met Alpheios. Niet zomaar een lijstje met verbeterpunten opvolgen, maar samen sparren over de knelpunten en de verbeterslag maken. Niet alleen voor een nog schoner resultaat, maar ook voor het welzijn van de medewerkers.

Gewerkt aan:
Efficiency, vitaliteit en duurzaamheid
Basis op orde

Samenwerking sinds:
+- 2019

Zeepreventorium-strandtunnel

Achter de duinen van de Belgische kust, ligt het Zeepreventorium. Een medisch pediatrisch revalidatiecentrum voor kinderen tussen de 0 en 18 jaar met verschillende (chronische) ziekten. “Samen met een multidisciplinair team van onder andere psychologen, diëtisten en opvoedkundigen zorgen wij ervoor dat zieke kinderen stappen zetten richting zelfstandigheid”, vertelt Sylvie Allaert, facilitair directeur. “Zorg gaat verder dan ‘alleen’ therapeutische zorg, daar hoort ook het bieden van een schone en veilige omgeving bij.”

Al sinds 1925 biedt het Zeepreventorium zorg aan kwetsbare mensen. Destijds lag de focus op de behandeling van tuberculose, maar door de jaren heen heeft het revalidatiecentrum zich aangepast naar het ziektebeeld in de omgeving, vooral gericht op kinderen. “Wij zetten in op de vraag vanuit de zorg. Zo hebben we vanaf de jaren zestig een belangrijke rol gespeeld in de behandeling van astma en mucovisidose, een slijmziekte op de longen”, legt Sylvie uit. “Vandaag de dag behandelen we in ons ‘huis in de duinen’ onder andere kinderen met obesitas, brandwonden, chronische aandoeningen en eetproblemen."

Zeepreventorium-strand-bianca-sylvie-ann
Een heldere nulmeting

Tijd om de basis op orde te brengen

Alpheios en het Zeepreventorium kenden elkaar al van voor de start van de samenwerking 4 jaar geleden. Een partnerrevalidatieziekenhuis, het BZIO in Oostende, maakte ook al gebruik van de diensten van Alpheios. “We waren op zoek naar een partner die niet puur alleen producten verkoopt, maar ook meedenkt over de gang van zaken op de werkvloer”, legt Sylvie uit. “Die partner vonden we in Alpheios. Onder leiding van Bianca en Ann heeft een calculatie plaatsgevonden. Een nulmeting die inzicht gaf in wat beter én efficiënter kan.”

Dat inzicht was meer dan welkom, want voorheen was er geen uniforme werkwijze voor het schoonmaken van de verschillende ruimten in het Zeepreventorium. “Om goed van start te kunnen, heeft het Zeepreventorium geïnvesteerd in nieuwe schoonmaakwagens: de Triple-T Trolley Large inclusief alle toebehoren”, vertelt Bianca van Yperen, accountmanager bij Alpheios voor de regio West-Vlaanderen. “Al deze schoonmaakwagens zijn voorzien van geplastificeerde kaarten met daarop taakomschrijvingen én aftekenlijsten voor iedere ruimte.” Om iedere schoonmaakmedewerker mee te nemen in deze nieuwe werkwijze, werden verschillende coachingsmomenten gehouden. “Het implementeren van iets nieuws gaat niet zonder slag of stoot, maar heeft zeker positieve effecten gehad”, gaat Bianca verder. “De leidinggevende van het schoonmaakteam heeft veel meer grip op de verdeling van werkzaamheden. Bovendien zijn de schoonmakers nu veel breder inzetbaar, omdat ze precies kunnen zien welke taak mag worden uitgevoerd en hoe dit gedaan moet worden.”

Met deze nieuwe werkwijze gaat niet alleen de kwaliteit van het schoonmaakwerk erop vooruit, het is ook een boost voor het vertrouwen én zelfvertrouwen van de schoonmaakmedewerkers. “Daar draagt het contact met de leidinggevende ook aan bij”, vertelt Ann van Parys, businessconsultant bij Alpheios. “Zij heeft een intensief coachingstraject gevolgd waarin onder andere persoonlijkheidstesten en communicatiestijlen werden behandeld. Hoe geef je bijvoorbeeld feedback aan iemand die heel assertief is ingesteld? Of iemand die heel datagericht is? Door iemand op de juiste manier te benaderen, komt de boodschap veel beter binnen.”

Zeepreventorium-schoonmakerdoseert
Zeepreventorium-schoonmakermaakttafelschoon
'Forever Young'

Vitaliteit voor veerkracht en een jonge geest

De shift in de manier van schoonmaken bij het Zeepreventorium heeft ook effect op de vitaliteit van de medewerkers. “Een van de pijlers van het Zeepreventorium is ‘Forever Young’. Dat gaat niet alleen over gezondheid, maar ook werkgeluk”, legt Sylvie uit. “Dat doen we door educatieve ondersteuning te bieden, goede werkmaterialen te leveren en te luisteren naar de wensen van onze mensen.” Op de werkvloer wordt onder andere gewerkt met een ergonomische bolsteel en de Triple-T Trolley en om de fysieke belasting zo beperkt mogelijk te houden, is iedere schoonmaakmedewerker getraind in ergonomisch werken. Bianca: “Dat zie je ook als je hier rondloopt. Zoiets ogenschijnlijk eenvoudigs als het vervangen van een stofwisdoek. Zelfs dat wordt op ergonomische wijze gedaan, zónder te bukken!”

Zeepreventorium-schoonmakermaaktvloerschoon

Naast het bieden van de juiste materialen en trainingen in samenwerking met Alpheios, zorgt het Zeepreventorium ook voor een goede werk-privébalans. “Daarin zijn we erg flexibel. Wil een medewerker tijdelijk of permanent meer of minder uren? Dan is het niet de vraag hoe we dat gaan doen. We doen het gewoon”, legt Sylvie uit. “Medewerkers spenderen een deel van hun dag hier en het is belangrijk dat ze met veel energie en een fijn gevoel op de werkvloer staan. Wij dragen daar op zoveel mogelijk manieren aan bij.”

Duurzaam aan de slag

Samenwerken voor de wereld van morgen

Ook op het gebied van duurzaamheid werken het Zeepreventorium en Alpheios nauw samen. Van afvalverwerking tot het minimaliseren van materialen. “We streven ernaar om zo min mogelijk onnodige materialen aan te schaffen of gebruiken”, legt Sylvie uit. “Soms kun je er echter niet omheen, omdat het nodig is voor een beter resultaat.” Bianca vult haar aan: “Ze werkten voorheen met één soort mop, een vlakmop. Uiteindelijk bleek dat deze mop de vloer niet volledig schoon kreeg. Toen heb ik geadviseerd om voor een andere soort mop te kiezen als aanvulling op de ander. Als het bijdraagt aan een kwalitatief beter resultaat, is het niet per se ‘niet’ duurzaam om met twee systemen te werken.”

Bovendien is het zowel voor het Zeepreventorium als Alpheios belangrijk dat producten het EU Ecolabel hebben, niet schadelijk zijn voor de natuur of gezondheid en Cradle to Cradle gecertificeerd zijn. Allemaal eisen die bijdragen aan duurzaamheid. Sylvie is momenteel ook bezig met een vernieuwde kledinglijn voor de patiënten die is gemaakt van gerecyclede materialen en ook de schoonmaakmedewerkers dragen hun steentje bij aan de duurzame visie van het Zeepreventorium. “Tijdens de trainingen wordt ook een stukje bewustzijn rondom gebruik van producten meegegeven”, legt Bianca uit. “Voorheen ging er ‘gewoon een scheutje’ poetsmiddel in een emmer. Nu weet iedereen wat de benodigde en verantwoorde hoeveelheid product is om een goed resultaat te krijgen.”

Zeepreventorium-Sylvie
Waardevolle partners

Een sterke band door vertrouwen en waardering

In de afgelopen jaren is de samenwerking tussen Alpheios en het Zeepreventorium, en daarmee ook de band tussen Sylvie en Bianca, sterker en sterker geworden. “Er is sprake van wederzijds vertrouwen en waardering. We vormen een sterk team en pakken dingen samen aan”, vertelt Bianca. “We communiceren altijd open en eerlijk, hebben oor en oog voor elkaar.” Sylvie sluit af: “Alpheios en Bianca staan naast ons. Dat maakt haar niet alleen een vertegenwoordiger, maar een échte partner.”

Wil jij ook een schoner resultaat én vitalere medewerkers?

Vraag een gesprek aan met onze adviseurs. Wie weet is dit de start van een mooie nieuwe samenwerking!

Zeepreventorium-vlag