5 tips in de inperkingsfase

Hoe bereid ik me voor op een mogelijke risicosituatie?

Een goed infectiepreventiebeleid is belangrijk, zodat u uw medewerkers, cliënten en patiënten al in de preventiefase zo goed mogelijk beschermt tegen een mogelijke besmetting. Het kan echter altijd voorkomen dat iemand in uw organisatie in contact komt met een virus, of dat nu corona, griep of noro is. Bent u op dat moment genoeg voorbereid om die besmetting in te perken en verdere verspreiding te voorkomen? Wij helpen u graag met 5 praktische tips om u voor te bereiden op een mogelijke risicosituatie.

 
 
Infectiepreventie
 

Om elk risico zo snel mogelijk te herkennen en in te perken, onze 5 belangrijkste tips op een rijtje:

  1. 1. Zorg ervoor dat uw medewerkers symptomen en risico’s herkennen en weten hoe deze in te perken. Kijk voor alle informatie en antwoorden op veelgestelde vragen rondom het virus op de website over het coronavirus van de Belgische overheid.
  2. Zorg dat uw medewerkers zichzelf kunnen beschermen, door de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) te bieden. Voor het protocol “strikte aerogene isolatie” geldt: voor het betreden van een kamer met een mogelijk besmette patiënt moet men handschoenen en beschermende kleding met lange mouwen aantrekken en een mondneusmasker (vanaf categorie FFP2) dragen.
  3. Vertaal de FOD-richtlijn “strikte aerogene isolatie” bij voorbaat naar een praktische werkinstructie. De richtlijn geeft een goede indicatie van de maatregelen die u moet treffen wanneer er een mogelijke besmetting plaatsvindt, maar hoe kan een schoonmaker of andere medewerker hier nu concreet mee aan de slag? Alpheios heeft een praktisch, algemeen voorbeeld uitgewerkt om u hiermee te helpen.

    Download de werkinstructie
  4. Toets in de praktijk of deze werkinstructie goed wordt begrepen en uitgevoerd. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door een risicosituatie te simuleren en uw medewerkers de werkinstructie volledig te laten doorlopen.
  5. Handhygiëne blijft ook in de inperkingsfase topprioriteit! Train uw medewerkers opnieuw voor het correct uitvoeren van handhygiëne en hang een instructie op bij al uw sanitaire punten om uw medewerkers en patiënten constant te herinneren aan het belang van handen wassen.

    Download instructiekaart handhygiëne
5 tips van Alpheios

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Een goede voorbereiding in de preventiefase brengt rust in uw organisatie, zodat u bezig kunt blijven met de dingen waar u goed in bent. Wilt u meer weten over het voorkomen van besmettingen en over onze aanpak in de volledige keten van infectiepreventie?

5 tips voor infectiepreventie